Mária Muszková: Nikto nemá lepší prehľad o počasí ako zmrzlinár

Mária Muszková: Nikto nemá lepší prehľad o počasí ako zmrzlinár

Manželia Mária a Peter Muszkovci pochádzajú síce z východného Slovenska, no žijú v Bojniciach, kam ich priviedla zmrzlina. V tomto malebnom kúpeľnom mestečku vlastnia zmrzlináreň, no nie hocijakú, ale originálne talianske gelato. O začiatkoch ich spoločného podnikania, rodinnom živote a prežívaní viery, nám porozprávala Mária Muszková.

Mária, ako ste sa s manželom spoznali?

Spoznali sme sa v podstate pri zmrzline. (smiech) Cestovali sme na spoločný roadtrip po Európe s partiou kamarátov. Naša prvá zastávka boli Benátky a ich vychýrená alej s asi stovkou príchutí gelata. To sme ešte netušili, že jedného dňa budeme spolu stáť na druhej strane vitríny.

Aký je váš vzťah k zmrzline, neprejedla sa vám už?

Aj napriek tomu, že máme doma mraziace boxy plné zmrzliny, nejeme ju každý deň. Práve preto, aby sa nám neprejedla. (smiech) Samozrejme, keď je niekto z nás vo výrobni, tak z každej príchute musí pre kontrolu povinne ochutnať, ale inak si ju vychutnávame tak, ako aj naši zákazníci na prechádzke po škole, po svätej omši, či počas letných večerov na námestí s priateľmi.

Ako vznikla myšlienka založiť si vlastnú zmrzlináreň?

Po našom presťahovaní sa do Bojníc nebola uprostred turistickej sezóny otvorená na námestí ani jedna zmrzlináreň. S priateľmi sme vtipkovali, že si musíme otvoriť vlastnú, keď chceme ísť na zmrzlinu. A tak sa aj stalo. Vtedy sme sa s manželom na seba pozreli a reálne sa zamysleli nad tým, že by to možno nebol až taký zlý nápad. O tri mesiace neskôr sme už mali za sebou prvý kurz výroby gelata v Taliansku.

Mária Muszková: Nikto nemá lepší prehľad o počasí ako zmrzlinár

CEZ LETO PRACUJEME OD RÁNA DO VEČERA

Boli začiatky vášho podnikania náročné?

Spätne musím povedať, že áno, boli veľmi náročné, najmä kvôli našej prvotnej naivite, s akou sme do sveta podnikania vkročili. Keďže ani jeden z nás nepochádza z podnikateľských rodín, mysleli sme si, že predajný stánok a prístroje na výrobu je všetko, čo budeme k podnikaniu potrebovať. To však bol obrovský omyl. V našich začiatkoch nás finančne veľmi podporila rodina, priatelia. Cenné poradenstvo v podnikateľských začiatkoch sme získavali tiež cez Národné podnikateľské centrum.

Skúsenosti ste získavali u tých najlepších priamo v Taliansku. Čo ste sa tam naučili?

V rámci nášho štúdia výroby gelata sme sa snažili zamerať na pôvodný remeselný koncept výroby, tzv. výrobu od základu. Takmer všetky ingrediencie, ktoré do gelata dávame, sú buď prvosuroviny, alebo sa vyrábajú v našej výrobni.

Napríklad do kávovej príchute namiesto hotovej arómy používame čerstvý výluh z kvalitnej kávy, to isté platí pre vanilku atď. Do tradičnej talianskej príchute tiramisu pečieme bezlepkové piškóty, keďže všetky naše príchute sú kvôli mojej intolerancii bezlepkové.

Na Slovensku takýmto spôsobom vyrába naozaj len zopár zmrzlinárov, pretože je veľmi náročný na výrobu. No nám tento koncept dával najväčší zmysel, pretože jeho výsledkom je čistý, konzervantmi, arómami a farbivami nezaťažený produkt, ktorý s hrdosťou a čistým svedomím môžeme predávať našim zákazníkom, a najmä deťom.

Ako to máte v práci podelené, kto má na starosti výrobu, marketing a ďalšie veci?

Manžel má na starosti výrobu a nákup surovín a ja predaj na prevádzke a marketing. Keďže ja som momentálne na materskej dovolenke, manžel pokryl od otvorenia sezóny aj prevádzku. Cez leto máme aj zopár šikovných pomocníkov, ktorí pokrývajú časť výroby a predaja, aby sme sa mohli cez prázdniny venovať aj našim deťom.

Kedy začína a ako vyzerá váš bežný pracovný deň?

Náš deň začína veľmi skoro, keďže príchute pripravujeme čerstvé každý deň pred otvorením. Ako prvé ide manžel pre mlieko na neďalekú farmu alebo po sezónne ovocie na tržnicu, potom pripraví plán dňa. Podľa počasia, podľa teploty, podľa dňa v týždni, podľa toho, či sa hrá futbal alebo hokej. (úsmev) Áno, toto všetko môže ovplyvniť správanie sa zákazníkov. Verte mi, že nikto nemá lepší prehľad o počasí ako zmrzlinár. (smiech) Manžel dokonca dokáže z hlavy podať aj prehľad počasia predošlých sezón. 

Deň pokračuje výrobou gelata, otvorením prevádzky, predajom a v neskorých večerných hodinách zatvorenie prevádzky a prípravou ďalšieho dňa. Medzitým musíme stihnúť objednávky a dodávky surovín alebo podklady pre účtovníka a mzdárku. Čiže cez leto pracujeme od rána do večera.

Letná sezóna je už v plnom prúde, aké novinky ste pripravili tento rok pre svojich zákazníkov?

Od minulého roka sme vylepšili vegan príchute, ktoré sa tešia veľkej obľube, napríklad ríbezľový perník, snickers, pistácia a taktiež sme pridali zopár príchutí na želania našich zákazníkov. Napríklad aktuálne je to príchuť limetka bazalka, ktorá jednej našej zákazníčke veľmi pripomína Taliansko. 

Mária Muszková: Nikto nemá lepší prehľad o počasí ako zmrzlinár

S MANŽELOM NIKDY NEODMIETNEME PISTÁCIOVÚ ZMRZLINU

Zapájate do výroby zmrzliny aj vaše deti?

Áno, samozrejme. Máme štyri deti, dve dcérky a dvoch synov. Jedna dcéra má sedem a druhá päť rokov. Len nedávno sa nám narodil malý synček a ďalšieho syna už máme v nebi. Dievčatá sa veľmi radi zapájajú do výrobného procesu. Odšťavujú citróny, pomaranče, trhajú mätové lístky do príchute mäta-čokoláda a keby mohli, tak by určite najradšej pracovali aj na prevádzke. Naši zákazníci ich často nájdu za pultom s manželom, zrejme tomu nemôžu odolať, je to predsa len pre deti v ich veku vysnívaná práca.

Ktorú z príchutí, ktoré vyrábate, máte vy a vaše dcérky najradšej?

Staršia dcérka prišla tento rok na chuť práve mäte s čokoládou a mladšia obľubuje citrón, ktorý je naozaj riadne citrónový. S manželom asi nikdy neodmietneme pistáciovú zmrzlinu. Keď sme prvýkrát ochutnali pistáciovú zo skutočných orechov namiesto arómy, tak sme si ju bezpodmienečne zamilovali. Ale naším top hitom tejto sezóny je vylepšený recept príchute tiramisu. Naši zákazníci tvrdia, že to je naozaj gurmánsky zážitok a my nemôžeme nesúhlasiť.

Ostáva vám popri práci dostatok času aj na váš spoločný rodinný život?

Počas sezóny je to náročnejšie vybalansovať, ale o to viac sa snažíme vynahradiť si to od novembra do februára. 

Ako dokážete najlepšie po práci relaxovať?

Určite aj pri zmrzline, ale postačí nám občas si posedieť pri svetielkach na terase a konečne sa porozprávať. To je naše najnovšie obľúbené miesto.

Mária Muszková: Nikto nemá lepší prehľad o počasí ako zmrzlinár

SNAŽÍME SA, ABY BOL BOH SÚČASŤOU VŠETKÉHO, ČO ROBÍME

Čo pre vás a vaše deti znamená viera v Boha?

Verím, že Boh riadi naše životy a snažíme sa, aby bol súčasťou všetkého, čo robíme. Nie vždy je to dokonalé, nie vždy sa deťom chce zapájať do modlitby, ale mám nádej, že im do srdca vštepíme minimálne túžbu spoznať Boha a jeho lásku k nám. Častokrát sa napríklad stane, že sa Boh cez zdanlivo „náhodné“ udalosti postará presne o to, čo potrebujeme. Aj to je pre mňa dôkazom toho, že nás neopúšťa ani v najťažších chvíľach.

Ako konkrétne prežívate doma či vo farnosti svoju vieru?  

Ako najdôležitejšie vnímame spoločenstvo. Tam sa môžeme zdieľať, požiadať o modlitbu či obrátiť sa o pomoc. Deti sa snažíme zapájať do aktivít vo farnosti, ktoré spolu s ostatnými farníkmi vytvárame. Funguje tu u nás farský zbor, jasličková pobožnosť alebo Átrium Dobrého pastiera.

Veľmi vzácna je pre nás aj spoločná účasť na svätej omši, keďže pracujeme najmä cez víkendy a vždy je niekto z nás vo výrobni alebo na prevádzke. Ak sa nám podarí, snažíme sa vynahradiť si to cez týždeň.

Čo robia zmrzlinári v zime?

Spia. (smiech) Po sezóne robíme občasné hromadné rozvozy gelata na objednávky. Príjem zo sezóny nám však nepokryje naše celoročné výdavky, preto musíme mať ešte ďalší príjem. Staráme sa o turistický apartmán a manžel má tiež nejaké príležitostné príjmy počas zimného obdobia. S Božou pomocou to však nejako každý rok zvládneme.

Snímky: archív respondentky

Webmagazín+

Najnovší podcast+

Invalid Date

0:00